Stockholms Galoppsällskap (SGS) är en tämligen ung organisation. Den skapades i samband med den stora galoppomorganisationen 2009, då den tidigare ganska ymniga beslutsstrukturen i svensk galopp koncentrerades till de tre löpningsorganisationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg. De utgör nu tillsammans hela fullmäktigeorganisationen.
Tidigare hade fullmäktige bestått av som mest elva olika organisationer. Nu var avsikten att få en mer sammansatt och verkningskraftig organisation. Bansällskapen uppmanades att vara rösten för inte bara hästägare utan även uppfödare, tränare, jockeys och amatörer.
För att manifestera de nya tankarna beslöt hästägarorganisationen i Stockholm, Stockholms Kapplöpningssällskap, att byta namn till Stockholms Galoppsällskap.
Därmed övergavs ett mer än hundraårigt namn. Stockholms Kapplöpningssällskap (SKS) bildades nämligen redan år 1900. SKS var då ansvarigt för tävlingsverksamheten på Stockholms dåvarande galoppbana, Lindarängen, som låg ungefär där galoppen på Gärdet numera äger rum.
Till en början tävlade man bara ett par gånger om året, vid ett vår- och höstmeeting, men när riksdagen 1923 avskaffade totalisatorförbudet, växte både tävlingsverksamheten och organisationen. In på 1930-talet hade man skaffat eget kontor och fast anställd personal i Norra Kungstornet med adressen Kungsgatan 30. Man befann sig mitt i Stockholm.
Kungsgatan med Norra Kungstornet till vänster. Här huserade SKS. Arkivbild.
Så småningom övergav Stockholms Kapplöpningsällskap lokalerna i Norra Kungstornet, sannolikt av ekonomiska skäl. I stället flyttade Jockeyklubben in.
SKS hade dessutom ett sekretariat ute på Ulriksdal, varifrån tävlingsverksamheten sköttes.
SKS sekretariatbyggnad på Ulriksdal. Foto Erik Andersson
1960 lades Ulriksdal ner och i stället flyttade galoppsporten till Täby, där SKS fick moderna lokaler, som måste ha känts som ett lyft för tävlingssekreteraren Stig Holm och hans personal.
Knappt två år senare fick verksamheten ett abrupt slut, då banan och SKS gick i konkurs. Budgeten hade varit alltför optimistisk och byggde på att 5 000-10 000 åskådare skulle besöka varje tävlingsdag.
Efter ingripande av staten räddades banan och ny tävlingsarrangör blev Täby Galopp AB. Stockholms Kapplöpningssällskaps namn ansågs för belastat och lämnades i gömmorna. Men ett tiotal år senare väcktes det till liv. Den dåvarande Kapplöpningshästägareklubben tyckte ett namnbyte var motiverat och återuppväckte namnet Stockholms Kapplöpningssällskap, ett historiskt namn vars belastning nu var glömd. I stället var man stolt över allt positivt SKS uträttat under ett 70-tal år.
Denna era tog alltså slut 2009 då Stockholms Galoppsällskap blev det samlande namnet för galopporganisationerna i Stockholm – vilket dock inte hindrat uppfödarna i 100-årsfirande SFAF och tränarna att hålla liv i sina organisationer liksom amatörerna.
Kan det vara dags för en ‘revival’ för Stockholms Kapplöpningssällskap? Vad tycker medlemmarna?
Björn Eklund